Selecteer een pagina

Over mij
& Mesmerising Concepts

Veel mensen lopen rond met een visie, een ideaalbeeld van hoe de toekomst er uit zou kunnen zien. Het kan hierbij gaan om de eigen toekomst of die van kinderen, maar ook om de toekomst van een bedrijf of organisatie. Gemene deler in deze situaties is dat er vaak nog een grote stap gezet moet worden om dit gewenste toekomstbeeld ook daadwerkelijk te realiseren. Essentieel onderdeel hierbij is om alle belanghebbenden te horen, te betrekken en ook in hun behoeften te voorzien.

Mijn naam is Mascha Cécile van der Voort en ik zie het als mijn missie om van visies werkelijkheid te maken met actieve betrokkenheid van alle belanghebbenden. Om meer inzicht te geven in hoe ik hier invulling aangeef, breng ik mijn op maatschappelijke transities gerichte activiteiten op deze website samen onder de naam Mesmerising Concepts.

Ben je zelf ook bezig van visie werkelijkheid te maken in maatschappelijke context? Of sta je op het punt zo’n traject te starten? Dan wissel ik graag ideeën en ervaringen uit!

 

Hoogleraar Human Centred Design

Als hoogleraar Human Centred Design aan de Universiteit Twente richt ik me op het betrekken van alle belanghebbenden in ontwerp en veranderprocessen. Hiervoor ontwikkel ik methoden en gereedschappen die alle belanghebbenden in staat stellen om gezamenlijk mogelijke toekomsten te verkennen en gewenste toekomsten te definiëren. Oog krijgen en hebben voor elkaars standpunten staat daarbij centraal. De methoden zijn er dus opgericht om iedereen in staat te stellen zijn/haar kennis, ervaring en inzichten te delen. De kennis en ervaring die ik de afgelopen 20 jaar heb opgedaan zet ik in om een constructieve rol te spelen in het realiseren van nieuwe gedragen visies.

 

Vicedecaan Onderwijs

Van visie werkelijkheid maken speelt een essentiële rol in mijn functie als vicedecaan Onderwijs van de faculteit Engineering Technology. Om de kwaliteit van het onderwijs dat door onze faculteit wordt gegeven te waarborgen ben ik samen met alle docenten en onderwijspersoneel continu bezig om de wijze waarop het onderwijs wordt gegeven en georganiseerd te verbeteren. Ook ontwikkelen we nieuwe onderwijsprogramma’s zoals nieuwe masters en minoren.

 

DesignLab & Transdisciplinary Master-Insert

DesignLab is een transdisciplinair ecosysteem van de Universiteit Twente dat gericht is op het verbinden van kennis en technologie met de grote uitdagingen waar we als maatschappij voor staan.

Als een van de grondleggers heb ik in 2014 concrete invulling gegeven aan het initiële idee voor het DesignLab en deze mede-vertaald naar de huidige organisatie en ruimte gericht op verbinding en inspiratie. Als wetenschappelijk co-directeur voed ik onze transdisciplinaire werkwijze met nieuwe methoden en concrete projecten met diverse maatschappelijke belanghebbenden.

Om studenten te trainen in deze manier van werken en op te leiden tot leiders in maatschappelijke verandering heb ik in 2019 een compleet nieuw onderwijsprogramma gerealiseerd, de Transdisciplinary Master-Insert ‘Shaping Responsible Futures’. Met trots deel ik dat deze Transdisciplinary Master-Insert winnaar is van de hoogste Nederlandse onderscheiding in onderwijsinnovatie, de Nederlandse Hoger Onderwijs Premie 2022.

 

De Posten

De Posten is een zorgcentrum in Enschede-Zuid dat belevingsgerichte zorg verleent vanuit de kernwaarden Hartelijk, Huiselijk en Hulpvaardig. Tevens werkt De Posten samen met externe belanghebbenden aan welzijn in een inclusieve wijk en wordt er volop ingezet om competente en bevlogen medewerkers te binden, boeien en behouden.

Als lid van de Raad van Toezicht ondersteun ik De Posten haar visie en doelen te vertalen naar keuzes en een organisatie die in werkwijze en structuur daar bij past. Deze vertaling krijgt tevens letterlijk vorm in de nieuwbouw voor De Posten, die onderdeel zal gaan uitmaken van Woonpark de Posten.